KİLİS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Etkinlikleri

         İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 96. Yıldönümü ve İstiklâl Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri düzenlendi.  
İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Etkinlikleri

 

          Alaeddin Yavaşça Kültür Merkezi’nde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Ekrem Çetin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

          Program İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz’ün günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmayla devam etti. “12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşını anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. Akif o günleri anlatırken; O günler en samimi, ne heyecanlı günlerdi. Fakat bir gün bile ümidimizi kaybetmedik, asla yeise düşmedik. Zaten başka türlü çalışabilir miydik? Ne topumuz vardı ne tüfeğimiz… Fakat imanımız büyüktü. O şiir milletin o günkü heyecanının bir kıymetli hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz… Onu kimse yazamaz…Onu bende yazamam…Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım… der. İstiklal Marşı “Korkma!” seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı...” dedi.

 

         İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz’ün günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı açılış konuşmasından sonra şiirler okundu. Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan sinevizyon gösterisi ve “Küfe” adlı manzum eserin sahnelenmesinin ardından İstiklal Marşı konulu oratoryo gösterisi yapıldı.

 

        Valimiz Sayın İsmail Çataklı, törende yaptığı konuşmasında büyük sairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve 1921 yılının 12 Mart’ında, TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edilen İstiklâl Marşı’nın, bir marştan çok daha fazlasını ifade ettiğini kaydederek, İstiklâl Marşı’nın bin yıldır üzerinde yaşadığı toprakları vatan kabul eden ve kaderini onun kaderinden ayırmayan bir milletin ortak duygularını dillendiren bir “Milli Mutabakat Metni” olduğunu ifade etti.Vali Çataklı, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 96. Yıldönümünü kutlayarak, milli şairimize Allah’tan rahmet dilerken, konuşmasını Akif’in “Allah Bu Millete Bir Daha İstiklâl Marşı Yazdırmasın” duası ile sonlandırdı.

 

 

       Okullarda çeşitli okuma dallarında dereceye giren öğrencilere Valimiz Sayın İsmail Çataklı ve diğer protokol üyeleri tarafından bisiklet dağıtıldı.

 

       Törene Valimiz Sayın İsmail Çataklı’nın yanı sıra Kilis Milletvekilleri M.Hilmi Dülger ile Reşit Polat, Belediye Başkanı Hasan Kara, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Asker, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Doğan Karacoşkun, Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamları, İl Müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda Kilisli vatandaş katıldı.

 

         Tören, programın sonunda Kitap ve Fotoğraf Sergisinin gezilmesi ile son buldu.

14-03-201714-03-201714-03-201714-03-201714-03-201714-03-2017



 

 

Yaşar Aktürk Mahallesi, Akpınar Caddesi No1 79100 Merkez / KİLİS - (348) 813 2828

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.