KİLİS İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2019 yılı Basında çıkan haber ''Bubi tuzaklarından eğitim mucizesine''

             Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı sonrasında bölgede büyük bir eğitim seferberliği başlattı. Beş bölgede okula devam eden öğrenci sayısı 2016'da 8 bin civarındayken, bu rakam bugün 97 bin 680'e yükseldi. Öğretmenler 270 okulda yeniden ders işliyor. Peki bu nasıl oldu? Bölge halkı Türk eğitimcileri nasıl karşıladı? Daha önce çatışma bölgesine girmemiş öğretmenler neler hissetti? Suriye'de Azez'e gittik. Hem Türk hem Suriyeli öğretmenlerin tecrübelerini dinledik.
2019 yılı Basında çıkan haber ''Bubi tuzaklarından eğitim mucizesine''

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bubi-tuzaklarindan-egitim-mucizesine-41137879

İLÇELERDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Burası Suriye'nin Azez kentine yakın İman Kampı. Çocukları 'normal bir hayat'a bağlayan tek yer de bu okul. 2016'daki Fırat Kalkanı Harekâtı'ndan sonra bölgede hayatın normale dönebilmesi için adliye, sağlık, ziraat ve eğitim alanlarında insani yardım faaliyetleri başlatıldı. En yoğun çalışmalardan biri 'eğitim seferberliği' için yapıldı. Dokuz ayrı ilçeden oluşan Fırat Kalkanı Bölgesi'nin Çobanbey, Ahtarin, Mare, Soran, Azez ve Kamplar Bölgesi'nin insani yardım sorumluluğu sınır illerinden Kilis Valiliği'ne verildi. Önce iki kişilik eğitim birimi kuruldu. Kamplar ve yerel meclislerle istişare edildi. Durum iç açıcı değildi. Ahtarin, Çobanbey ve Soran'da eğitim tamamen bitmişti. Birçok okul yakılıp yıkılmıştı. Okulların yüzde 10'u muhalif güçlerin karargâhına dönüştürülmüştü. Öğretmenler harabe olmuş binaların enkazları arasında ders yapmaya çalışıyordu.

04-11-2019

 SINIFLARDAKİ BUBİ TUZAKLARI TEMİZLENDİ

Fiziki düzenlemeler yapılırken okullar, 'karargâh' statüsünden kurtarıldı. Kilis Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yoğun çabalarıyla 287 okul elden geçirildi. Yıkılan binaların yerine konteyner derslikler konuldu. Su, elektrik ve kanalizasyon ihtiyaçları giderildi. Okul bahçeleri mayın, bubi tuzakladı ve savaş atıklarından temizlendi. Öğrenciler sınıflara yerleştirildi. Eğitim faaliyetlerine tepki gösterenler de olmuş. Ancak yetkililere göre bu olumsuz yaklaşım pek kalmamış. Bir personel, "Buraya işgale değil zor zamanınızda kardeşiniz olarak yanınızda olmaya geldik" dediklerini anlatıyor. Bunun sonunda Kilis'e bağlı beş bölgede öğrenci sayısı 2016'da 8 binken, bu rakam bugün 97 bin 680. Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Suriye Eğitim Koordinasyonu Sorumlusu Mahmut
Kesikminare bölgede köyler de dahil eğitim yapılmayan yer olmadığını söylüyor. Kilis'te ayrıca 30 bini Türk ve 25 bin Suriyeli olmak üzere 55 bin öğrenci eğitim görüyor. Kesikminare, bölgede yaptıkları çalışmalarda kısa zamanda çok yol kat ettiklerini vurguluyor.

04-11-2019

ESKİDEN HAYALLERİ ASKER OLMAKTI ŞİMDİ DOKTORLUK

KİLİS Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Suriyeli ekip çalışmaya iki kişi başlamışken, öğrenci sayısındaki hızlı artışla sayı 15 kişiyi buldu. Azez ve Kamplar Bölgesi Koordinatörü Yaşar Kurt, 71 okul ve 42 bin 500 öğrencinin eğitiminden sorumlu. Yaşar Kurt şunları söyledi: "Fırat Kalkanı operasyonundan sonra okullarımızı bırakıp buraya geldik. Azez ve diğer ilçelerde kafaların kesildiği düzenekleri okulların bahçelerinde görmek olağandı. Buradaki çocukların çoğu kafa kesme görüntüsü izlemiştir. Travmalarla dolulardı. İlk zamanlar savaş resimleri yapıyorlardı. Şimdi yeni okul, koyun ve kuzu çiziyorlar. Çocuklar memnun, aileler de bunu hissediyor. Başta, 'Türkiye'den niye geldiniz?' sorularıyla karşılaştık ama bu fikirleri zaman içerisinde aştık."

04-11-2019

BİZE SARILIP 'KARDEŞİM' DİYORLAR

Yakup Topaloğlu, Azez'deki Kamplar Bölgesi'ne Eğitim Sorumlusu olarak atanalı henüz bir ay olmuş. Topaloğlu, "Türkiye'deki gibi koşullar olmasını beklemiyorduk. Yollar çok kötüydü, şimdi biraz düzeldi. En büyük ihtiyacımız araç" diyor. Spor ve sosyal faaliyetler koordinatörü Cihat İstekli, düzenledikleri satranç turnuvasında bir babanın şu sözlerini aktarıyor:

"Çocuğum sokaklarda silah peşinde koşarken şimdi masa tenisi ve satranç malzemeleriyle zaman geçiriyor, savaştan uzak kalıyor. Eskiden hayali hep askerlik olan çocuklar doktor, mühendis, sporcu olmayı düşlüyor."

Yusuf Bakır da yaşadıklarını "İlk önce 'Burada ne işiniz var, neden geldiniz' diyenler bugün bize sarılıp 'Kardeşim' diyor" sözleriyle anlatıyor.

HAFTADA 4 SAAT TÜRKÇE EĞİTİMİ

İMAN Kampı'nın 800 öğrencisi var. Müdür yardımcısı Ümmü Muhammed, öğrencilerin en çok doktor olmayı istediğini ve Türkiye'ye gitmenin en büyük hayal olduğu bilgisini veriyor. Bölgede çalışan çocuklar için yetiştirici kurslar yapılıyor. Azez'in Milli Eğitim Müdürü Muhammed Nadir Harani, "Suriye'deki eğitim iyiydi ama eskiydi. Türk sistemi farklı geldi. Yeni ders saatlerine, öğrenme biçimlerine alıştık" diyor. Okullarda 6+3+3 sistemi var. Haftalık 4 saat Türkçe eğitimi yapılıyor. Amacı 'iletişim kolaylığı.' Çocuklara Türkçe dersi verecek Suriyeli öğretmenler sınavla alınıyor.

Yaşar Aktürk Mahallesi, Akpınar Caddesi No1 79100 Merkez / KİLİS - (348) 813 2828

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.